tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

Nemačka

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Pravilno korišćenje baterija › Korišćenje baterija

Korišćenje baterija i njihov vek trajanja

PRAVILNO PUNJENJE (KORIŠĆENJE) BATERIJA za alate

1. Ni-CD baterije su baterije koje imaju memoriski efekat punjenja, što znači da ako ih stalno dopunjujete a niste ih prethodno ispraznili do kraja, gubite na kapaciteteu samih celija u bateriji. Vremenom Vam kapacitet opada i baterija gubi na vremenu rada. Pravilno punjenje ovih baterija je kada se isprazne onda ih teba puniti do kraja, vreme koje je potrebno zavisi od kapacitetea baterije i samog punjača (da li je brzi ili spori). Spori punjači imaju na adapteru za struju AMPERAŽU pr. 400mah, 500mah, 2A, itd. Amperažu baterije podelite sa amperažom punjača i dobijate vreme punjenja u satima. Primer: baterija "Einhell" 1300mah ima spori punjač od 500mah (1300/500=2,6h) sto znači da je ne punite duže od dva i po sata, a ne kao što mnogi rade celu noc, što je skroz pogrešno. Brzi punjači imaju senzo za gašenje punjenja tako da oni sami vode računa kada je baterija puna. Ti senzori su toplotni i rate na sistemu grejanja samih celija u bateriji. Kod njh nemoze doci do topljenja ili curenja baterija (ako je punjač originalan). Još jedna bitna stvar kada odlažete alat nikada nemojte da odložite sa praznom baterijom nego punom, duze ce trajati i nikako da vam stoji na hladnom jer hladnoć jako loše utiče na kapacitet i dugotrajnos baterija.


2. Ni-MH baterije nemaju memoriju pmćenja i mogu se dopunjavati, ali sve ostalo što važi kao i za Ni-CD baterije.


3. Li-ion baterije

Ako  relativno nov paket ima samo jednu ne ispravnu ćeliju, možete da zamenite samo pokvarenu ćeliju . U starom bateriskom paketu (bateriji) , najbolje je da se zamene sve ćelije . Dodavanjem nove ćelije sa punim kapacitetom između ostalih ćelija koje su oslabile, dovodi se do nepodudaranja kapaciteta ćelija i nije preporucljivo ali zamenom ćelije sa jednim od nižeg kapaciteta može da radi , ali to je često potez kratkog trajanja . Uvek treba zameniti sa istim kapacitetom ćelije. Dobro uparena baterija znači da sve ćelije imaju slične kapacitete . Anomalija se može desiti sa baterijom u kojoj najslabija celija određuje performanse celog paketa baterije .

Proizvođač je osnove perfomanse  nekog uređaja iskazuje na osnovu  baterije koja obavlja na 100 % kapaciteta, većina paketa u oblasti rade na manjim kapacitetom . Kako vreme prolazi kapacitet opada i tako dalje slabije performanse i smanjuje mesto za  skladištenje energije. Većina korisnika nisu svesni da kapaciteti opadaju i nastavljaju da koriste baterije . Paket treba zameniti kada kapacitet padne na 80 %, međutim, kraj baterije  može varirati u zavisnosti od korisnika i proizvodjaca baterija . Proces starenja Li-ion  ćelija je oksidacija, proces koji se prirodno javlja kao deo korišćenja i starenja i ne može izmeniti .

 

 "Zamena svih celija u bateriskom paketu a ne samo jedne"


Baterije za električne alate i drugim industrijskim uređajima se često mogu popraviti zamenom jednog (sto ne predlazemo) ili svih ćelija . Pronalaženje NiCd i NiMh ćelija je  lako ali  lociranje Li-ion ćelije može biti teže . Nepravilna upotreba ili nedostatak zaštite (elektronike) Li-ion baterije  može da izazove šok i raspad zamenjene ćelije . Kada se popravi Li-ion paket ,mozete  biti sigurni jer je svaka Li-on baterija povezana sa odgovarajucom elektronikom.


Vek trajanja i broj punjenja baterija

Svaka baterija ima svoj vek trajanja, tj odredjeni broj ciklusa (puni-praznia)a to vek pravilno koriscenih baterija. Naj cesci vek baterija je oko 900 ciklusa. To znaci da bateriju ako svaki dan ispraznite jednom i napunite jednom trajace Vam dve ipo godine konstantnog rada. To se odnosi samo na baterije koje se pravilno koriste kao sto je napisano u tekstu gore.Akumulatori

Pored gubitaka kapaciteta, sumporizacija i korozije, rešetke su glavne ubice vode i  kiseline u akumulatoru . Sumporizacija je tanak sloj koji se formira na negativne ćelije-ploču oko baterija, gde nije dozvoljeno da budu prazne celije. Ako se  sumporizacija primeti na vreme, izjednačavanje punjenja može da preokrene situaciju . Mreža korozije se može  smanjiti pažljivim punjenjem kao i  optimizacijom potrošnje energje. Sa akumulatora na osnovu nikla, takozvani rok sadržaj je često rezultat kristalne formacije, takođe poznat kao " sećanje ", detaljno  pražnjenje ponekad može vratiti bateriju u život.


Kako toplota i punjenje utiče trajanje baterije?

Toplota je ubica svih baterija i visoke temperature se ne mogu  uvek izbeći. Ovo je slučaj sa akumulatorom jer  starter baterija pod habom  automobila i stacionarnih baterija u limenom skloništu pod vrelim suncem. Kao smernice, svaki 8 ° C (15 ° F) raste temperatura i smanjuje život baterija na pola.  VRELA baterija za stacionarne primene kojoj je vek 10 godina, ako je bila  na 25 ° C (77 ° F) će živeti samo za pet godina, ako radi na 33 ° C (92 ° F) baterija će prestati nakon 2  godine ako se drži na konstantnoj temperaturi od 41  ° C (106 ° F). Kada je baterija oštećena od toplote, kapacitet ne može da se vrati. Život baterije zavisi i od aktivnosti , a skraćen je ako baterija naglo i cesto prazni.

Prema 2010 BCI Failure Mode Studije , starter baterije postale su otporne na toplotu u proteklih 10 godina. U studiji 2000, promena od 7 ° C (12 ° F) utiče na  trajanje baterije za oko godinu dana, U 2010 tolerancija toplote je proširen na 12 ° C (22 ° F). U 1962, starter akumulator trajao 34 meseci. A u 2000 očekivani životni vek je porastao za 41 meseci. U 2010, izveštava BCI prosečnu starost od 55 meseci upotreba.

Start-up  motor predstavlja minimalni stres na baterije startera. Ovo menja u start-stop funkcijom mikro hibrida . Mikro hibrid pretvara IC motor na semaforu crveno svetlo i restartuje ga kada se saobraćaj pokrene . Ovo rezultira u oko 2.000 mikro ciklusa godišnje. Podaci dobijeni od proizvođača automobila pokazuju pad kapaciteta za oko 60 odsto, nakon dve godine upotrebe u ovoj konfiguraciji. Da bi rešili problem, proizvođači koriste specijalitet AGM i druge varijante koje su više robusnije od redovnog olova i kiseline.Kako se meri kapacitet ?

Tradicionalna punjenja i pražnjenja su ciklusi koji još uvek nude pouzdane načie da se izmjeri kapacitet baterije . Alternativne metode su pokušane, ali niko не isporuči pouzdanа očitavanja. Nepravilnosti su doveli korisnike da se pridržavaju proverenih metoda pražnjenja čak i  ako je proces dugotrajan i uklanja bateriju iz upotrebe za vreme trajanja testa.
Dok prenosive baterije se mogu prazniti i puniti relativno brzo, do potpunog pražnjenja i punjenja, a naucnici nastavljaju da traže brže metode , čak i ako su očitavanja  manje tačnа . Ovaj odeljak objašnjava šta je dostupao u novim tehnologijama.Metod pražnjenja

Mogli  bi  pretpostaviti da merenje kapaciteta sa pražnjenjem je  tačno, ali to nije uvek slučaj, posebno kada  se tiče  kiseline akumulatora. U stvari , postoje velike razlike između identičnih testova, čak i kada se koristi veoma precizne opreme i nakon utvrđene standarde punjenja i pražnjenja , sa regulacijom temperature i mandatom odmora . Ovakvo ponašanje nije u potpunosti razumno, osim ako se  razmotri da baterije pokazuju -  dobar kapacitet. Naši nivoi IQ takođe variraju u zavisnosti od doba dana i drugih uslova.
Ni-cd i Li-on na baterije daju više konkretne rezultate od olova i kiseline na testovima pražnjenja i punjenja .
Kada se radi o praznjenju, joni se guraju između katode ( pozitivna elektroda ) i anode ( negativna elektroda ) . Na otpustu jone , anoda prolazi oksidaciju ili gubitak elektrona, a katoda vidi smanjenje ili korist elektrona .Punjenjem  se obrcće proces .

Svi materijali na bateriji imaju teoretsku specifičnu energiju, a ključ visokog kapaciteta i visokua  isporuka energije leži pre svega u katodi . Za poslednjih 10 godina katodau je okarakterisala litijum - jonska baterija . Zajednički katodni materijal su litijum Kobalt-oksid ( ili litijum Cobaltate ) , litijum-mangan oksid ( takođe poznat kao spinela ili litijum Manganate ) , litijum gvožđe-fosfat , kao i litijum Nikl Mangan Kobalt (ili NMC )  i litijum nikla Kobalt Aluminijum oksid ( ili NCA ) .

A od 1997 većina litijum - jonske baterije koriste grafit za postizanje ravniji pražnjenja. Razvoj se takođe javljaja i na anodi i nekoliko aditiva se sudi , uključujući i legure na bazi silicijuma . Silikonska postiže povećanje od 20 do 30 odsto u specifičnom energijom po cenu nižih struja opterećenja i smanjene životni ciklus .
No,  strukturirani litijum - titanat kao anodni aditiv pokazuje obećavajuće veci broj ciklusa, dobre mogućnosti opterećenja, odlične performanse niske temperature i vrhunsku bezbednost , ali specifična energija je niska.

https://plus.google.com/+HobiAlatidoo/posts/dLedawJWC9g